Ljubljanski zrezek
Tokrat kuhava za 4 osebe, zato potrebujeva: 4 večje zrezke (svinjske, piščančje ali telečje), 4 rezine prešane šunke, 4 rezine sira, ki se dobro topi, moko, dve jajci in drobtine za paniranje, olje za cvrtje, pol zavitka masla, sol in poper.
Da ne nakupiš preveč hrane, ta se potem, če je ne porabimo dovolj hitro, lahko pokvari, se pri obisku trgovine držiš tudi premetenih nasvetov: dobro premisliš, za koliko oseb kuhaš, po nakupih se nikoli ne odpraviš lačen/a, ker potem nakupuješ z očmi in kupiš preveč. Vedno kupiš samo tisto, kar potrebuješ.
Pripravimo si 3 krožnike. V enega nasujemo približno 150 g moke, v drugem stepemo 2 jajci in v tretjega damo približno 150 g drobtin.
Zrezke dobro potolčeva, da postanejo tanjši. Jih osoliva in popoprava. Na vsak zrezek položiva rezino šunke, čez njo pa rezino sira.
Vsak zrezek nato prepogneva na pol, da postane kot žep. Robove pomokava in dobro stisneva, da se sprimejo. Nato cel zrezek pomokava, pomočiva v stepeno jajce, pa spet pomokava in spet pomočiva v jajce. Na koncu ga še povaljava v drobtinah.
![]()
Če nama ostaneta moka in drobtine, ju lahko presejeva s cedilom za juho in pospraviva za ponovno uporabo. Če pa nama ostanejo jajca, jim dodava le nekaj moke in drobin, zmešava, oblikujeva polpet in ga ocvreva skupaj z mesom.
No, pa nadaljujva. Izbereva posodo za cvrtje, v kateri lahko cvreva vsaj dva zrezka hkrati. V posodo za cvrtje nalijeva olje. Z oljem ne pretiravava nalijeva ga le v višini dveh prstov.
Meso ocvreva na vročem olju, ki sva mu za boljši okus dodala še maslo. Ko je zlato ocvrto, vsak zrezek odcediva na papirni brisački. Tako. Ljubljanski zrezki so gotovi. Postreževa jih lahko recimo s praženim krompirjem in zeleno solato.
Njami! Pa dober tek!
Ob vsakem kuhanju nam bo ostalo nekaj odpadkov, ki jih moramo pametno ločiti. Kam z odpadnim oljem od cvrtja, ti bo pa povedala Vojka.
Pri kuhanju moraš paziti na varnost. Zelo veliko nezgod (opeklin, ureznin itd.) se lahko zgodi ravno v kuhinji. Če še nimaš izkušenj s pripravo hrane in nisi starejši/a od 12 let, naj ti pri kuhanju pomagajo odrasli.